Left Fortsæt med at handle her
Ordre

Din kurv er i øjeblikket tom

Om Økogaardene

St. Gaasdal – historien om en slægtsgård
I det vestjyske landskab ikke langt fra Ringkøbing Fjord og Skjern Ås bredder ligger et område, der, så længe nogen kan huske, har heddet Gaasdal. Måske var det særligt her, de store flokke af gæs hvert forår og efterår samlede sig før deres træk.


I Gaasdal ligger to gårde. En stor og en lille. Gården, der leverer grise- og oksekød til Økogårdene Skjern Enge, fik navnet Store Gaasdal, der siden er blevet forkortet til St. Gaasdal, af den simple grund, at det var den største.


Erling Bonde er fjerde generation på slægtsgården. Det var hans bedstefar, der byggede de første stalde og stuehuset.

Meget er sket på gården siden, men en af de første stalde står stadig og er i dag indrettet som gårdbutik.

Egentlig var det Erling Bondes oldeforældre, der først slog sig ned i Gaasdalen. De flyttede ind i et lille hus i 1881, hvor gården siden kom til at ligge. De var nøjsomme, dyrkede, hvad de kunne, og levede under trange kår.

- Jeg ved, at det eneste møbel, mine oldeforældre havde, var en stor kasse, de kunne sove i om natten, og så om dagen vendte de den om og brugte den til spisebord, fortæller Erling Bonde.

Han er en af i alt fem søskende, der er vokset op på St. Gaasdal.
- Vi havde to karle, men hver dag skulle vi børn også hjælpe til. Vi fodrede grisene og hønsene, vi mugede ud, og vi hjalp, når der skulle høstes, siger han og fortæller, at han sagtens kan huske, hvordan han som syvårig selv kørte den lille Ferguson-traktor og hjalp til med at få roerne kørt i laden.

Han kan også huske, når han med et hakkejern i hånden rensede ud i rækkerne med roer. Et arbejde, maskiner ikke kunne klare.

Der var både køer, grise og høns på gården, da Erling Bonde var barn, men på et tidspunkt besluttede Erling Bondes far at effektivisere landbruget og alene satse på sine 40 malkekøer.

Erling Bonde overtog St. Gaarsdal i 1985. I 1997 valgte han at omlægge til økologi, og grisene kom tilbage til den gamle slægtsgård.

- Vi har det rigtig godt med at være økologer. Vi er ikke frelste, og det skal kunne løbe rundt, men jeg bliver aldrig konventionel landmand igen, siger han.

I dag er femte generation i øvrigt flyttet ind på St. Gaasdal, og sammen med Erling Bonde sørger hans søn for, at traditionen med at producere fødevarer af høj kvalitet på gården fortsætter.